مدیریت مصرف انرژی در تاسیسات مکانیکی ساختمان
یکی از مواردی که در ساختمان هایامروزی اهمیت به خصوصی پیدا کرده است، هوشمند سازی خانه و ساختمان است.
خانههای هوشمند امروزه به خانههایی گفته میشود که میتوانند با استفاده از ابزار و تکنولوژیهای روز حتی از راه دور کنترل گردند. البته این تمام ماجرا نیست بلکه خانه هوشمند باید ساختمانی باشد که بتواند مصرف انرژی سیستم تاسیسات مکانیکی ساختمان را نیز مدیریت نماید.
از جمله تجهیزات تاسیسات مکانیکی ساختمان میتوان به سیستم تهویه مطبوع اشاره کرد که دارای دستگاه ها و سیستم هایی مانند دیگ آبگرم، چیلر، داکت اسپلیت، فن کویل و... هستند.
تاسیسات مکانیکی ساختمان چگونه میتواند به مدیریت مصرف انرژی کمک نمایند؟
داکت اسپلیت اینورتر
یکی از تجهیزاتی که در تاسیسات مکانیکی ساختمان به وفور برای بهینه سازی انرژی و افزایش راندمان استفاده میشود، داکت اسپلیت اینورتر است. این دستگاه که برای انتقال گرما و سرما به نقاط مختلف هر ساختمانی به کار میرود، بخش نهایی سیستم گرمایش و سرمایش خانهها هستند.
این وسیله به کمک اینورتر که در آن تعبیه شده است به کاهش مصرف انرژی میپردازد.
وجود اینورتر باعث میشود که در زمان شروع کار دستگاه، جریان برق به آرامی وارد موتور شده و موتور به آرامی شروع به کار کند. این کار باعث میشود علاوه بر این، دستگاه آمپر پایینتری در حین شروع مصرف کند، همچنین باعث میشود عمر دستگاه نیز افزایش پیدا کند.
وجود اینورتر فقط به تهویه مطبوع در تاسیسات مکانیکی خلاصه نمیشود بلکه نصب آن در آسانسور مجتمعهای مسکونی نیز میتواند کاهش قابل توجهی را در مصرف انرژی داشته باشد.
حتی محل نصب این دستگاه خود عاملی برای بهینه سازی طراحی تاسیسات یک ساختمان است. چرا که اسپلیتها در سقف نصب میشوند و فضای دیگری در سطح خانه را اشغال نمیکنند.
ترموستات
یکی دیگر از تجهیزات و بهتر بگوییم قطعاتی که در ساختمانها برای مدیریت مصرف انرژی به کمک تاسیسات مکانیکی ساختمان آمده است، ترموستات نام دارد.
ترموستات وظیفه تشخیص و کنترل دمای محیط را برعهده دارد. به طوری که ما از قبل دمای مناسبی را که مدنظر داریم در این وسیله وارد میکنیم به این ترتیب اگر که دمای خانه بیش از حد تعیین شده بود، به سیستم تاسیسات ساختمان فرمان میدهد که کارکرد کمتر دما را پایینتر بیاورند و همچنین اگر دمای خانه از حد تعیین شده شما پایینتر باشد به تاسیسات مکانیکی گرمایشی خانه دستور میدهد که با کارکرد بیشتر دما را به سطح ایدهآل برسانند، به این ترتیب در موارد غیر ضروری تاسیسات مکانیکی با حداکثر توان خود کار نمیکنند و انرژی به طور بهینه مصرف میشود.
همین قطعه به ظاهر کوچک تغییرات بسیار زیادی بر تاسیسات ساختمان و نحوه عملکرد آنها نهاده است که در صنعت خودروسازی و سایر منایع نیز استفاده میگردد.
این دو نمونه فقط مثالهایی برای بیان میزان کارایی تاسیسات مکانیکی ساختمان و نقش آنها در مدیریت و بهینهسازی مصرف انرژی است. قطعا استفاده از هر عامل دیگری که بتواند مصرف انرژی ساختمان شما را بهینه نماید به استانداردهای روز دنیا نزدیکتر است.