مینی چیلر چیست؟

مینی چیلر نوعی چیلر است، که در ظرفیتهای پایین ساخته می شود و جهت بهره برداری از آن به ملزومات ثانویه زیادی نیاز نیست.

مینی چیلر ها در مصارف خانگی و صنعتی کاربرد دارند و در دسته چیلرهای تراکمی قرار می‌ گیرند.

همانطور که از نام دستگاه پیداست، در واقع مینی چیلر یک چیلر کوچک با ظرفیت پایین است که در پروژه های متعددی با توجه به شرایط اقلیمی و همچنین نوع کاربری می تواند طراحی و تولید شود. این ابعاد کوچک و ظرفیت محدودتر باعث شده تا از مینی چیلرها بتوان در شرایطی که چیلرها بسیار هزینه بر هستند استفاده نمود.

مینی چیلر ساخت شرکت ساری پویا

مینی چیلرها را می توان از دو لحاظ بررسی کرد:

ظرفیت:  چیلرهای با ظرفیت کمتر از ۲۰ کیلو وات واقعی را می توان مینی چیلر نامید.

مکان کاربری:  نکته مهمتر در کاربرد نام مینی چیلرها که بسیاری نیز آن را در نظر نمی‌گیرند، مکان کاربری آن می باشد. معمولاً در مکان‌های استفاده می‌شوند که ساختمان و محل کاربری دارای موتورخانه و تجهیزات مرکزی نمی باشد. و نیاز به چیلری وجود دارد که بتوان با کمترین تجهیزات و تخصص بهره برداری گردد.

به عنوان مثال در یک آپارتمان که سیستم گرمایش توسط یک پکیج ساده انجام می گیرد، می توان با استفاده از یک مینی چیلر در بالکن و فقط با اتصال لوله های ورودی و خروجی و یک برق ورودی سیستم سرمایش را راه اندازی کرد. در این صورت نیازی به محل جدا برای نصب و پمپ و کلکتورهای مخصوص و منابع و فلوسوئیچ و دیگر ملزومات نمی باشد. و تمامی این موارد روی خود مینی چیلر نصب و آماده بهره‌ برداری است. البته بسته به نوع کاربری و قیمت دستگاه ممکن است برخی از این موارد روی دستگاه تعبیه نشده باشد.

مینی چیلر خانگی یا مینی چیلر آپارتمانی؟!

اساسا ظرفیت برودتی مینی چیلرها کمتر از 20 تن تبرید هست و به همین دلیل در پروژه های مسکونی به مراتب بیشتر مورد استفاده قرار می گیرد. بخش ساختمانی و مسکونی ایران نیز به دلیل ساختار آپارتمان نشینی و افزایش رشد مجتمع های آپارتمانی، سبب افزایش تقاضا برای مینی چیلرها شده و فروش این دستگاه در ایران رشد چشمگیری داشته و محبوبیت خوبی در میان سازندگان پیدا کرده است. لذا مینی چیلر ها در بازار با نام های مینی چیلر خانگی یا مینی چیلر آپارتمانی معرفی می شوند. گرچه این نام ها از دید یک مهندس یا تکنسین چندان خوشایند نیست اما عموم مردم از این نام برای مینی چیلرها استفاده می کنند.


مینی چیلر صنعتی

دستگاه مینی چیلر صنعتی همان چیلر آپارتمانی است و بین آن ها تفاوتی وجود ندارد. در برخی از پروژه های صنعتی که نیاز خط تولید به برودت، محدود است می توان از مینی چیلر استفاده کرد. در صورتی که مینی چیلر برای کاربردهای صنعتی خریداری می شود، کارفرمایان باید اطلاعات دقیقی از پروژه خود را در اختیار طراح یا تولید کننده مینی چیلر قرار دهند.  سازنده با در دست داشتن اطلاعات پروژه، ممکن است  با توجه به شرایط، تغییری در مشخصات فنی آن اعمال کند.



مزایای مینی چیلر

استفاده از مینی چیلرها دارای مزایای زیادی است که مهم‌ ترین آن ها عبارتند از:

کارکرد سیستم به صورت جداگانه و مستقل: اهمیت این موضوع در مجتمع های بزرگ به سادگی قابل درک است. جداسازی بخش تهویه هوا از سایر قسمت ها، کاهش هزینه وکاهش مشکلات دیگر را به دنبال دارد.

تبدیل سیستم تهویه هوای ساختمان به یک مجموعه واحد و یکپارچه: این موضوع هم موجب حل شدن بسیاری از مشکلات در رابطه با سیستم هوا می شود و راحتی کار را به دنبال دارد.

بی نیازی از برج خنک کننده آب (به دلیل بهره گیری از کندانسور هوایی): این موضوع موجب شده است تا فضای مورد نیاز مینی چیلر ها به حداقل برسد و سرویس آن در مقایسه با سایر چیلر ها، بسیار آسان تر باشد.

سایر مزایای استفاده از مینی چیلر ها عبارتند از:

عدم نیاز به کابل کشی

نصب و نگهداری آسان

مناسب برای همه ی مناطق با شرایط آب و هوایی متفاوت

کم حجم و قابلیت نصب در بالکن یا پشت بام ساختمان

بهره گیری از فن کویل به منظور استقلال قسمت های مختلف یک واحد

آشنایی با کاربرد مینی چیلر

مینی چیلر بیشتر برای تهویه مطبوع و سرمایش ساختمان های مسکونی با واحدهای کم به کار می روند. کارایی مینی چیلر با پروژه های صنعتی تناسبی ندارد زیرا دارای ظرفیت محدودی می باشد. البته در بعضی از مواقع در ساختمان های تجاری و اداری نیز نی توان از مینی چیلر استفاده کرد. در این شرایط به همراه مینی چیلر در هر واحد از ساختمان از ترمینال یونیت یا فن کویل استفاده می شود. به این ترتیب آب سردی که توسط مینی چیلر تولید شده یا عبور از فن کویل باعث تامین هوای خنک در هر واحد می شود. آب سرد بعد از جذب دمای هوای محیط به سمت مینی چیلر برمی گردد. با این چرخه دمای هوا به هفت درجه سانتی گراد رسیده و خنک می شود.

نحوه سرمایش و گرمایش به وسیله مینی چیلر

در مینی چیلر با ورود آب سرد تولید شده به سمت فن کویل ها عمل سرمایش انجام می شود. برای گرمایش در فصل زمستان باید به جای ورود آب سرد، آب گرم به سمت فن کویل وارد شود. طراحی و تولید مینی چیلر به شکل هیت پمپ، به مینی چیلر این امکان را می دهد که آب گرم برای گرمایش را نیز تامین نماید. در شهرهایی که دارای آب و هوای بسیار سرد هستند طراحی هیت پمپ قادر نیست آب مورد نیاز برای گرمایش را تولید کند. همچنین برای تولید آب گرم توسط مینی چیلر به برق زیادی احتیاج است و هزینه بالایی به همراه دارد. به همین دلیل آب گرم مورد نیاز فن کویل ها بهتر است که توسط دیگ آب گرم در موتور خانه یا توسط پکیج تامین شود.

مینی چیلر شرکت ساری پویا
مینی چیلر



مینی چیلر در چه مناطق آب و هوایی کاربرد دارد؟

برای انتخاب سیستم سرمایشی یا گرمایشی برای واحد مسکونی خود باید به نوع آب و هوای منطقه زندگی خود توجه داشته باشید. به عنوان مثال برای مناطقی که دارای آب و هوای معتدل هستند بیشتر از کولر آبی برای سرمایش استفاده می کنند‌. ولی در شهرهایی که آب و هوای گرم و شرجی دارند استفاده از کولر آبی مناسب نیست‌. در این مناطق استفاده از از کولر گازی برای سرمایش هوا رایج تر است.

مینی چیلر برای همه شرایط آب و هوایی در ایران به خصوص آب و هوای گرم و خشک مناسب است و در هیچ آب و هوایی محدودیتی برای استفاده از مینی چیلر وجود ندارد. همه مردم می توانند برای خنک سازی محیط داخلی ساختمان خود از مینی چیلر استفاده کنند. اگر می خواهید از مینی چیلر برای پروژه های صنعتی استفاده کنید، حتما باید کمپرسور پیستونی انتخاب کنید. زیرا این نوع کمپرسور برخلاف کمپرسور اسکرال و روتاری قابل تعمیر است.


تفاوت مینی چیلر آپارتماتی و مینی چیلر صنعتی

همانطور که گفتیم مینی چیلرها به دلیل ظرفیت محدود عمدتا در ساختمان های مسکونی مانند آپارتمان، ویلا، منزل شخصی و غیره کاربرد دارند. به همین دلیل در بازار بیشتر این نوع مینی چیلر را به اصطلاح مینی چیلر آپارتمانی یا خانگی می نامند. این نوع مینی چیلرها در ساختمان های تجاری و اداری هم مورد استفاده قرار می گیرند.‌ در واقع عملکرد و تولید چیلرهای آپارتمانی و صنعتی هیچ تفاوتی با یکدیگر ندارند. این تفاوت کاربری است که باعث شده نام مینی چیلر را با توجه به همان مکان نامگذاری کنند.


نحوه عملکرد مینی چیلر

مینی چیلرها مانند  چیلر تراکمی عمل می کنند و مبنای کار آن ها، سیکل تبرید بخار یا کارنو است. کمپرسور موجب تراکم بخار مبرد شده و دمای آن را افزایش می دهد. پس از این عمل، گرمای مبرد به وسیله ی کندانسور به هوای محیط دفع می گردد تا به مایع تبدیل شود. عبور مایع (خارج شده از کندانسور) از شیر انبساط، موجب کاهش شدید فشار مایع می شود. به این صورت که بخشی از مایع مبرد تبخیر و کاهش زیاد دمای مبرد را به دنبال دارد. در نهایت مبرد سرد ورودی به اواپراتور موجب خنک شدن جریان آب دریافتی شده و بعد از بخار شدن، دوبارهه به کمپرسور بر می گردد.


محل نصب مینی چیلر

دستگاه مینی چیلر در ساختمان ها و آپارتمان های مسکونی در اغلب موارد در تراس یا بالکن نصب می شود. اما در صورتی که فضای بالکن برای نصب مینی چیلر کافی نباشد در چنین مواردی دستگاه در پشت بام  نصب می شود. البته با توجه به این که صدای دستگاهی که در تراس ساختمان قرار گرفته می تواند برای ساکنین ساختمان آزاردهنده باشد، بهترین محل برای نصب مینی چیلر، پشت بام است.


اجزای تشکیل دهنده مینی چیلر

مینی چیلر ها از قطعات اصلی زیر تشکیل شده اند:


کمپرسور

کمپرسور قطعه ای است که باعث به حرکت در آمدن مبرد در چرخه تبرید مینی چیلر می شود.‌ کمپرسورها انواع مختلفی دارند. اما برای مینی چیلرها معمولا کمپرسورهای اسکرال و روتاری کاربرد بیشتری دارند. البته گاهی اوقات از کمپرسورهای پیستونی نیز برای پروژه های صنعتی نیز استفاده می شود. برای بهینه سازی مصرف انرژی، امروزه از کمپرسورهای اینورتردار استقبال زیادی شده است. این نوع کمپرسور برای مینی چیلرهایی مناسب است که امکان استفاده از چند کمپرسور را ندارند. دررکمپرسورهای دارای اینورتر تعداد خاموش و روشن شدن کمپرسور کمتر است. اینورتر طول عمر کمپرسور را نیز افزایش می دهد‌.


کندانسور

همانطور که اشاره کردیم بیشترین کاربرد کندانسور برای سرمایش ساختمان های مسکونی است‌. برای بهره برداری از مینی چیلر و سرویس چیلرهای هواخنک معمولا از کندانسورهای هوایی یا هوا خنک استفاده می شود‌. کندانسور هواخنک شامل یک فن محوری برای دفع گرمای بخار خارج شده از کمپرسور و یک کویل هوا خنک است. مینی چیلر باید در بیرون از ساختمان مسکونی و در یک فضای آزاد قرار داده شود. در کندانسور مینی چیلرها دو نوع کویل هوا خنک به کار می رود. این کویل ها شامل کویل فین و تیوب و کویل میکرو کانال هستند. کویل فین و تیوب از یک فین آلومینومی و چند لوله مسی تشکیل شده است.

فین آلومینومی باعث افزایش انتقال حرارت می شود.‌ کویل میکرو کانال ساختاری شبیه به کویل فین و تیوپ دارد ولی از آن پیشرفته تر است.‌ این نوع کویل از یک فین آلومینومی فشرده و چند کانال آلومینومی کوچک تشکیل شده است. اکثر ساختمان های مسکونی و آپارتمان ها به دلیل نبود فضای زیاد از مینی چیلرهایی استفاده می کنند که ابعاد کوچکی دارند. بنابراین استفاده از کویل های میکرو کانل در مینی چیلرها به کوچک شدن ابعاد مینی چیلر کمک می کند‌. ابعاد کویل های میکرو کانال از ابعاد کویل های فین و تیوپ تقریبا 23 درصد کوچکتر است.


شیر انبساط

شیر انبساط به منظور کنترل دما و میزان جریان مبرد ورودی به اواپراتور استفاده می شود. در واقع شیر انبساط تاثیر گذارترین قطعه در تعیین دمای آبی است که از اواپراتور خارج می شود. میزان سوپرهیت ایجاد شده در خروجی اواپراتور نیز توسط شیر انبساط تنظیم می گردد تا از ورود مایع مبرد به داخل کمپرسور پیشگیری به عمل آید.


اواپراتور

اواپراتور به عنوان مبدل حرارتی عمل می کند و وطیفه ی تامین آب سرد مورد نیاز فن کویل و سایر مصرف کننده ها را بر عهده دارد. به این شکل که حرارت آب گرم وارد شده به اواپراتور به مبرد سرد ورودی انتقال یافته و خنک می گردد.


تفاوت مینی چیلر و چیلر

از لحاظ ساختاری تفاوتی بین مینی چیلر و چیلر وجود ندارد. تفاوت این دو دستگاه فقط در ظرفیت برودتی آن هاست. ظرفیت برودتی در مینی چیلر کمتر از ده تن تبرید است.‌ از تفاوت های دیگر مینی چیلر و چیلر می توان به این نکته اشاره کرد که در واحدهای مسکونی برای هر واحد یک مینی چیلر لازم است تا به فن کویل ها یا یونیت های داخلی وصل شود.‌ اما یک دستگاه چیلر مرکزی قادر است هوای سرد تمام واحدهای مسکونی یک ساختمان را تامین کند. از لحاظ کاهش هزینه های برق انتخاب چیلر مرکزی برای یک ساختمان گزینه مناسب تر و به صرفه تری می باشد. یکی دیگر از تفاوت های مینی چیلر و چیلر قیمت این دو دستگاه است.طبیعتا مینی چیلرها به دلیل ابعاد کوچکتری که دارند از چیلرها ارزان تر می باشند.

در این مقاله شما را با مینی چیلر، عملکرد مینی چیلر، اجزای تشکیل دهنده مینی چیلر، کاربرد مینی چیلر، تفاوت مینی چیلر و چیلر و خصوصیات دیگر این دستگاه آشنا کردیم. امیدواریم از خواندن این مطلب استفاده لازم را برده باشید.


قیمت مینی چیلر

یکی از سوالات رایج کارفرماین، قیمت مینی چیلرها است. جدای از مشکلات ارزی و اقتصادی که ثبات قیمت ها را کاهش داده است، بسیار مهم است که در ساخت یک مینی چیلر از چه نوع قطعات و اجزایی استفاده شود. به طور مثال از چه برندی برای کمپرسور، کندانسور، اواپراتور، و... در ساخت یک مینی چیلر استفاده می شود. لذا ممکن است یک طراح یا تولید کننده فارغ از بحث برندینگ، قیمتی بالا را در مقایسه با سایر رقبا به شما پیشنهاد بدهد اما این به معنای قیمت نسبتی است و حتما یک کارشناس و متخصص در این حوزه باید نظر قطعی دهد. حتما پیشنهاد می کنیم که اگر با سیستم های تهویه مطبوع و تبرید آشنایی ندارید، مقایسه دو مولفه کیفیت و قیمت را به یک متخصص امر بسپارید تا با خیال آسوده خرید مینی چیلر خود را انجام دهید. در نظر داشته باشید که سیستم های برودتی و تهویه مطبوع بسیار بر روی تنفس و آرامش انسان ها تاثیر دارند و قیمت را همیشه بر کیفیت ترجیح ندهید. به همین دلیل در پیش فاکتورهای ارائه شده توسط تولید کنندگان یا فروشنگان حساسیت بیشتری بر روی اطلاعات فنی داشته باشید تا یک متخصص بتواند نظر قطعی خود را با توجه با نیاز و اولویت شما بهتر ارائه دهد.


مینی چیلر ایرانی یا خارجی؟

ما به عنوان یک شرکت مشاوره و طراحی سیستم های برودتی، با تکیه بر دانش و تجربه خود این اطمینان را به شما می دهیم که برخی از تولیدات داخل مینی چیلر ایرانی بدون اغراق قابلیت رقابت با محصولات خارجی را دارد. یکی دیگر از نقاط قوت شرکت های معتبر ایرانی این است که در قراردادهای رسمی خود با کارفرمایان متعهد به خدمات پس از فروش و تامین قطعات یدکی می شوند و این موضوع بسیار برای کارفرمایان و مشتریان اهمیت دارد. البته باز هم تاکید می کنیم که محصولات شرکت های معتبر را حتما شناسایی کرده و با محصولات خارجی مقایسه کنید تا با اطمینان بیشتری خرید خود را انجام دهید.

در مواردی هم به مشتریان و کارفرمایان به طور صریح بیان می کنیم که کدام سیستم های برودتی یا تهویه مطبوع داخلی ضعف دارند و حتی الامکان از برندهای خارجی استفاده کنید. تاکید بر روی بعضی محصولات داخلی صرفا جنبه شعار و حمایت از تولید داخل نیست بلکه واقعیت این است که شما می توانید با بوجه کمتر و هزینه پایین تر یک محصول با کیفیت را خریداری کنید. یکی از برندهای معتبر داخلی که با کیفیت بالای محصولات خود شناخته شده است شرکت ساری پویا می باشد که سایامن نماینده محصولات این شرکت در آذربایجان شرقی می باشد.

مصرف برق مینی چیلر

امروزه مصرف انرژی برق یکی از دغدغه های مهم خریدارن است که در مینی چیلرها نیز حائز اهمیت است. پیشنهاد ما عموما این است که در صورتی که امکان استفاده از یک چیلر مرکزی وجود داشته باشد، بهتر است در ساختمان مسکونی و یا در پروژه های صنعتی بجای استفاده از چند مینی چیلر از یک چیلر مرکزی استفاده کرد. اما در صورتی که ساکنین یک مجتمع مسکونی تمایلی نداشته باشند به استفاده از چیلر مرکزی، مجبور به استفاده از چند مینی چیلر برای هر واحد می شویم.

البته زمانی که هر واحد یک مینی چیلر داشته باشد مدیریت مصرف برق آسان تر خواهد شد و خیلی مواقع به دلیل همین موضوع ترجیح داده می شود برای هر واحد از یک مینی چیلر استفاده شود. به طور مثال اگر شما در واحدی زندگی می کنید که به دلیل شرایط کاری مدت زمان زیادی در منزل نیستید می توانید مینی چیلر را خاموش کنید و یا در حالت کم مصرف قرار دهید و این مستلزم وجود یک سیتم مستقل است که در چیلرهای مرکزی چنین امکانی وجود ندارد. البته در مینی چیلرهایی که قابلیت کنترل از یونیت داخلی وجود داشته باشد این مزیت قابل دستیابی است.

جهت مشاهده مشخصات مینی چیلرهای شرکت ساری پویا کلیک نمایید